کبد چرب

هوالله الربی

"کبد چرب"

کبد دومین عضو بزرگ در بدن انسان است. فاکتورهای مضر مواد غذایی را گرفته و آنها را بدون ضرر وارد سیستم های دیگر بدن می کند. وجود چربی در کبد طبیعی است اما اگر دارای 10-5 % چربی باشد کبد چرب نامیده می شود. در پزشکی حالتی برگشت پذیر از تجمع واکوئل های چربی در سلول های کبدی است که با التهاب کبدی مشخص می شود. 
کبد چرب در تعدادی از اختلالات بالینی مانند دیابت ، چاقی و سوء تغذیه رخ می دهد. کبد چرب در شدیدترین مراحل باعث سیروز کبدی و یا زخم و سپس نارسایی کبدی می گردد.
40% ایرانیان به کبد چرب مبتلا هستند.
علل :
الکل و مشروبات الکلی ، مواد غذایی چرب ، افزایش وزن ، عدم ورزش و تحرک ، سوء تغذیه ، بیماری پر فشاری خون ، بارداری ، داروهایی مثل آسپرین و تتراسایکلین و شامل هورمون استروژن – کورتون – استروئید- آمیودارون – تاموکسی فن – والپروات سدیم ، دیابت ، بالا بودن چربی خون (LDL )، چاقی ، کاهش ناگهانی وزن ، تغذیه وریدی و گرسنگی طولانی مدت ،  انجام بعضی از جراحی های شکم مانند برداشتن کیسه صفرا یا قسمتی از روده یا معده یا لوزالمعده ، اختلالات مادرزادی مثل سوء جذب چربی ها ، سیستیک فیبروزیس ، بیماری ویلسون ، استرس نهفته و درونی ، مصرف لووستاتین ، مصرف بی رویه ویتامین A  می تواند عاملی برای ابتلا به کبد  چرب باشد.
علائم:
خستگی و بی حالی -  کاهش وزن و اشتها – تهوع – ضعف عمومی – درد در مرکز یا سمت راست بالای شکم – سردرد – اشکال در تنفس – عدم تحمل بعضی مواد غذایی – مشکلات پوستی 
تشخیص:
آزمایش های آنزیم های کبدی که مقدار آنها افزایش می یابد.
آزمایشات لازم برای قند و چربی خون و ویروس های هپاتیتی
سونوگرافی که تجمع چربی   در کبد نشان داده می شود.
نمونه برداری از کبد( در صورت عدم تشخیص  دادن با راه های بالا)

راه های درمان:
داروهایی که مقاومت   به انسولین را درمان می کنند مانند متفورمین
رژیم غذایی مناسب حاوی میوه و سبزی و غذاهای چرب – مصرف سیر و پیاز ، چغندر و کلم و...
مصرف آب لیمو ترش در آب داغ 
اجتناب از مصرف نوشابه ها 
کاهش تدریجی وزن
نوشیدن 8 لیوان آب در روز 
مصرف ویتامین E با مشورت پزشک
استفاده از منابع ویتامین ث و سلنیوم
ترک مخدرات 
ورزش
خودداری از مصرف مواد غذایی فریز شده ، ترشیجات ، رب ، سس ها ،  نمک زیاد ، چای پررنگ ، فست فودها ، آب همراه غذا ، دوغ همراه غذا ، تنقلات شور ، روغن سرخ کردنی ، لبنیات پر چرب ، مصرف محدود مواد نشاسته ای ، کاهش مصرف کربوهیدرات ها 
استفاده از محصولات سویا شیر برای جبران کلسیم 
داروهای کاهنده LDL  در بیماران مبتلا به کلسترول

کبد چرب بارداری:
خیلی نادر بوده . این بیماری می تواند باعث نارسایی کبد ،، نارسایی کلیه ، عفونت شدید یا خونریزی شود. دانشمندان معتقدند این بیماری با هورمون های این دوران در ارتباط است. علایم این بیماری در 3 ماه سوم رخ داده و شامل حالت تهوع ، استفراغ ، درد در قسمت بالایی سمت راست شکم ، زردی و کسالت عمومی می باشد. اکثر زنان بعد از زایمان شروع به بهبود می نمایند.
شیوع بیماری کبد چرب با افزایش سن ، سیر صعودی می یابد. شیوع بیماری کبد  چرب در آقایان دو برابر خانم ها می باشد که با افزایش سن ، میزان شیوع در خانم ها به آقایان نزدیک می شود. به ویژه بعد از یائسگی شیوع بیماری کبد چرب در خانم ها سیر فزاینده ای دارد.

مواد غذایی مهم برای کبد:
سیر و پیاز 
انواع کلم
چغندر
میوه های غنی از آنتی اکسیدان ( آلو – کشمش – زغال اخته – شاتوت – توت فرنگی – تمشک – پرتقال- گریپ فروت سرخ – طالبی – سیب – گلابی)
آرتیشو( کنگر فرنگی)
سالاد سبزیجات برگی شکل تند مثل کاسنی
کاهش مصرف گوشت ، چربی ، مواد قندی ، مصرف میوه و سبزی 
جایگزینی گوشت با سویا
جایگزینی شام با سالاد مثل هویج ، کلم ، کاهو ، ترب ، تربچه ، سرکه سیب ، پرهیز از آب خوردن بین غذا ، لیمو ترش
خوردن یک مشت برگ زرد آلو
مصرف زنجبیل در برنامه غذایی هفتگی ( یک تکه زنجبیل را درون یک کاسه ماست  رنده کنید و آن را بعد از صرف وعده های غذایی میل کنید)
خوردن زعفران
یک لیوان آب لبو در صبح و شب در درمان فشار خون بالا
توت ها 
نوشیدن چای سبز
مصرف روزانه یک لیوان سرکه انگبین
نوشیدن دم کرده گل مریم 
عرق گیاهی شاه تره ، خار شتر و کاسنی ( باعث کاهش کلسترول می شود)
مصرف زردچوبه

گردآورنده: خدیجه رزاقی
در پناه حق

یا علی

تعداد بازدیدکنندگان:915
تاریخ بارگذاری:1395/11/23

کلمات کلیدی

6